Работи на кои им треба внимание во процесот на производство на кованици со матрици

2022-03-30

Прашања на кои им треба внимание во процесот на производство наумре кованици
Ковањето со матрици е работно парче кое ги комбинира технологијата на матрицата и ковањето. Бидејќиумре кованициможе да ја промени внатрешната структура на металните материјали и да ги подобри нивните механички својства, кованиците со матрици често се користат во различни делови на механичката опрема. Во процесот на производство на ковање со матрици, треба да се посвети внимание на различни безбедносни работи.
Бидејќи опремата за греење, опремата за фалсификување и многу помошни алатки мора да се користат во производството на ковање, печката за греење и топлото работно парче ќе зрачат многу топлинска енергија, што ќе резултира со нечистотии како згура, чад, прашина итн. Затоа, треба да се примени вентилација во производниот процес наумре кованиции мерки за деконтаминација за да се спречат штети и несреќи.
Меѓутоа, различната опрема за ковање врши ударно оптоварување на работното парче и опремата лесно се оштетува, а може да предизвика и лични несреќи. Дополнително, вибрациите и бучавата што ги создава опремата за ковање за време на работата, исто така, ќе влијаат на персоналот, така што безбедносната заштита на опремата за ковање со матрици треба да биде насочена кон оваа опрема.
Понатаму, ковање да се формираумре кованицие колективна операција. Техничкото ниво на операторот, психолошката состојба и дали строго ги почитуваат оперативните процедури директно ќе влијаат на безбедноста на работата. При совладување на техничкото ниво, неопходно е да се одржува добра психичка состојба и работна состојба.
Како продуцент наумре кованици, треба да обрнете внимание на изборот на безбедна локација и да избегнувате опасни насоки. Особено при сечење материјал, главното тело треба да ја избегнува насоката на излетување на главата на материјалот. При удирање со чекан, секој чекан треба лесно да се удира. Само кога контактот помеѓу алатот и ковањето е стабилен, може да се изведе силниот удар, за да се намали оштетувањето на опремата и мувлата или да се шокира раката итн., и да се спречи фалсификувањето да излета и да предизвика повреди несреќи.
Off Highway Industry Steel Closed Die Forging Parts
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy